INTOLERANCIJA NA HRANU

I ALERGIJE

Intolerancija hrane

Tijekom svakog obroka probavni sustav našeg tijela ima zadatak probave unesene hrane. Probaviti hranu znači razgraditi hranjive namirnice na njihove najmanje sastavne jedinice koje onda može apsorbirati u organizam. Glavne skupine hranjivih tvari su masti, bjelančevine i ugljikohidrati, a njihove osnovne sastavne jedinice su masne kiseline, animokiseline i jednostavni šećeri (glukoza, fruktoza i dr.).

Kada intolerantna osoba unese određenu hranu na koju je intolerantna, njen imuni sustav reagira tako što prepoznaje karakteristične proteine određene namirnice kao "neprijatelja", te reaktivno proizvodi povišenu količinu specifičnih antitijela. Zovemo ih IgG antitijela, i njihov je zadatak onesposobiti antigene, odnosno sve ono što smatraju antigenima. U stvarnosti ovi antigeni su probavljeni proteini hrane koji iz probavnog sustava ulaze u krv, ali tijelo je nesposobno prepoznati ih kao hranu već kao "štetne" i invazivne tvari i počinje se braniti.

Dalje antitijela "hvataju" antigene i formiraju imunokomplekse koje imuni sustav jednostavno uništi ako se hrana na koju smo intolerantni jede rijetko. Ako se “štetna” hrana jede često, ili se nastavi jesti i nakon utvrđene intolerancije hrane, tijekom vremena dođe do oštećenja sluznice probavnog sustava (crijeva) što rezultira nagomilavanjem imunokompleksa u različitim djelovima tijela.

Ovisno o slaboj točki svake osobe, doći će do pojave simptoma u različim organima: zadržavanje vode i porast tjelesne težine, kronična upala zglobova, tegobe u funkciji probavnog sustava, umor, upala sinusa ..

MEDICINSKA GRUPA SIMPTOMA OPIS PROBLEMA ZASTUPLJENOST
Dermatološki problemi akne, ekcem, svrbež, osip, rozacea, urtikarija, psorijaza, 15,7%
Gastrointestinalni problemi abdominalna bol, napuhnutost, opstipacija, dijarea, gubitak apetita, mučnina, grčevi, problemi sa tjelesnom težinom 44,1 %
Mišićno – koštani problemi artritis, fibromijalgija, otečeni zglobovi 6,8%
Neurološki problemi vrtoglavica, glavobolja, migrena, multipla skleroza, tenzijska glavobolja 11,9 %
Psihološki problemi anksioznost, autizam, depresija, umor, hiperaktivnost, letargija, mučnina, omaglica, panični napadaji, napetost 8,5%
Respiratorni problemi poteškoće disanja, astma, rinitis, sinusitis, začepljenost uha, šum u uhu 10%

Prekomjerna tjelesna težina

Jedan od glavnih problema koje naši pacijenti imaju je prekomjerna tjelesna težina kao rezultat nekontrolirane intolerancije na hranu. U ekstremnim slučajevima moguć je gubitak tjelesne težine čak od 15 do 20 kg u samo mjesec dana. Kilogrami su se otopili isključivo zbog eliminacije namirnica iz prehrane, na koje je testom utvrđena intolerancija. Baš kao i kod drugih zdravstvenih poremećaja, cilj je uzrok, a ne simptom.
U ovom slučaju pretilost je simptom intolerancije na hranu.

Nutrilife Centar nudi kompletnu uslugu određivanja intolerancije hrane uz preporuku nutricionista. ali i samostalno ako sumnjate da uzrok Vaših zdravstvenih tegoba leži u intoleranciji na hranu. Neki od simptoma koji ukazuju na nepodnošenje jedne ili više vrsta hrane:

  • Artiritis
  • Astma
  • Poremećaj pomanjkanja pažnje (ADD)
  • Nadutost
  • Bronhitis
  • Tvrda stolica
  • Depresija
  • Proljev
  • Iscrpljenost
  • Glavobolja
  • Osip
  • Crijevne tegobe
  • Malapsorpcija (poremećaj apsorpcije hranjivih tvari)
  • Migrena
  • Povećanje tjelesne težine

Sljedeći korak je uzimanje uzorka krvi za analizu. To zahtjeva dolazak u Nutrilife Centar gdje se vadi krv u dogovoru sa laboratorijem i šalje na daljnju obradu. Pomoću Microarray tehnologije u mogućnosti smo dobiti precizne kvantitativne rezultate.

Korištenjem inovativnog kolorimetrijskog sustava mjerimo specifična IgG antitijela na proteine hrane u serumu, plazmi ili krvi. Koristimo najbolje laboratorijske metode za dobivanje visoko preciznih rezultata, uz kontinuiranu kontrolu kvalitete.

  • Test intolerancije na 93 namirnice - kvantitativan
  • Test intolerancije na 221 namirnice - kvantitativan
  • Test intolerancije na 125 namirnice - kvantitativan
  • Test intolerancije na 64 namirnice za vegetarijance - kvantitativan
  • Test intolerancije nadopuna sa 93 na 221 namirnicu
  • Test intolerancije nadopuna sa 125 na 221 namirnicu

Koja je razlika između intolerancije na hranu i alergije ?

Alergija aktivira reakciju imunog sustava pri čemu tijelo u dodiru s proteinom hrane započinje proizvodnju IgE antitijela sa ciljem hvatanja i onesposobljavanja napadača – antigena hrane koja uzrokuje alergiju. Kod klasičnih alergija radi se o različitom imunom odgovoru od onog kod intolerancije na hranu, gdje je reakcija posredovana IgG antitijelima. Alergije su opasne po život pri konzumaciji vrlo malih količina hrane, reakcije su burne i lako se uočava uzročno-posljedična veza.

Kod intolerancije na hranu ovakva burna reakcija izostaje. Potrebno je određenu namirnicu konzumirati kroz duži period, simptomi su blaži i rijetko je bez ikakve sumnje moguće povezati simptom i hranu koja ga uzrokuje.


Zašto se odlučiti na testiranje intolerancije na hranu?

U današnjem društvu mnogo ljudi ima dijagnosticirane zdravstvene probleme i stanja koja mogu biti kontrolirana ili potpuno izliječena promjenom prehrane. Zbog toga što je svaka osoba jedinstvena različiti ljudi različitu hranu toleriraju različito te je važno prepoznati kako hrana koju jedemo može utjecati na zdravlje. Ako ste zabrinuti za Vaše zdravlje i tražite odgovore na pitanja koja Vam se svakodnevno nameću, tada bi test intolerancije na hranu, koji je jednostavan i gotovo bezbolan, trebao biti prvi korak koji bi Vam mogao promjeniti život.

ALERGIJE


FABER alergološki test

NAJNAPREDNIJI, KOMPLETAN, PRECIZAN I OSJETLJIV DIJAGNOSTIČKI ALAT ZA MJERENJE SPECIFIČNIH IgE ANTITIJELA 244 alergena u jednom testu

Dijagnostika alergijskih bolesti nikada nije bila preciznija i dostupnija

  • Potreban je samo jedan uzorak krvi iz kojeg se ispituju 122 alergene molekule i 122 alergena ekstrakta iz 123 različita alergijska izvora
  • Nije potrebno prekidati medikamentoznu terapiju, uključujući uzimanje antihistaminika i kortikosteroida
  • Nije potrebno biti na tašte
  • Može se provoditi u bilo kojoj životnoj dobi, od novorođenčadi do starije životne dobi
  • Potrebna je mala količina krvi
  • Testom se mogu identificirati alergijske reakcije koje se još nisu pojavile, ali se mogu manifestirati u budućnosti
  • Laboratorijsko izvješće sa stručnim tumačenjem rezultata
  • FABER test je najpotpuniji i najažuriraniji dijagnostički alat u dijagnostici alergijskih bolesti

Što se Faber testom dijagnosticira?

  • Faber test pogodan je za otkrivanje okidača pojave simptoma kod bilo koje IgE antitijelom posredovane bolesti
  • Test obuhvaća 244 alergena u jednom testu: 122 alergene molekule i 122 alergena ekstrakta iz 123 različita alergijska izvora
  • Grinje i drugi člankonošci te insekti
  • Pelud biljaka (pelin, crkvina, ambrozija, platana, itd.)
  • Pelud trava
  • Pelud drveća (čempres, maslina, javor, lijeska, breza, joha, itd.)
  • Životinjska dlaka (pas, mačka, konj, štakor)
  • Plijesni i gljivice (Alternaria, Aspergillus, Penicillium, Candida, Trycophyton)
  • Namirnice životinjskog podrijetla (mlijeko, jaja, ribe, rakovi, meso, mekušci, itd.)
  • Namirnice biljnog podrijetla (pšenica, kukuruz, jabuka, breskva, kivi, soja, kikiriki, orah, lješnjak, rajčica, jagode, povrće, itd.)
  • Otrovi kukaca (pčele i ose)
  • Lateks

Ispravna dijagnoza

FABER test predstavlja najnoviju generaciju dijagnostičkih testova razvijenih na temelju najnaprednijeg znanja na području nanotehnologije za mjerenje specifičnog IgE antitijela, koristeći molekularne alergene i alergene ekstrakte.

Njegova upotreba neophodna je kod svih alergijskih bolesti kao što su rinitis, astma, urtikarija, ekcem, anafilaksija, konjuktivitis i gastrointestinalni poremećaji.

FABER test pogodan je za rano otkrivanje i dijagnostiku, posebno kod bolesnika s pozitivnom obiteljskom anamnezom na alergijske bolesti, uz prisustvo povišene razine IgE antitijela.

Testiranje podržava najmodernija tehnologija razvijena od strane tima stručnjaka na području molekularne alergologije – CAAM (Centri Association di Allergologia Molecolare). Molekularni alergolog odgovoran je za prilagođavanje individualne interpretacije svakog ispitivanja, bazirano na ulozi individualnih molekula kao mogućih markera rizika.