WelleCo recepti
Recepti iz kuharice "Nutrition is self-care"
HELJDINE PALAČINKE

SASTOJCI:
- 0,75 l mineralne vode
- 400 g heljdina brašna
- malo soli
- po želji vanilija, korica limuna, cimet
NAČIN PRIPREME:
Pomiješajte sve suhe sastojke i postupno dodajte vodu. Smjesa mora malo odstajati prije pečenja. Pecite na tavi s nekoliko kapi maslinova ulja.
Nakon što ih poslažete na tanjur, dodajte im džem od malina, ukrasite voćem i prelijte agavinim sirupom.
Za kraj, super odgovaraju i orašasti plodovi.
FIT BURGER OD LOSOSA

SASTOJCI
- 250 – 300 g lososa
- 2 žlice gluten free mrvica za pohanje
- malo soka od limuna
- 1 jaje, malo gluten free brašna ili kukuruznog brašna
- ½ crvenog luka
- himalajska sol
- papar
- Umak za pecivo: 1 žlica senfa Stroganof i 1 žlica biokečapa i gluten free vegan majoneze
- integralno pecivo za burger
- zelena salata
Priprema:
Panirani losos popržite na malo maslinova ulja. Panirajte ga po sljedećim koracima: najprije meso dobro posušite, zatim malo osolite i popaprite pa uvaljajte u brašno, jaje i gluten free mrvice. Pržite do zlatno žute boje.
Poslužite u integralnom pecivu za burger koje prvo premažite prethodno pripremljenim umakom, zatim dodajte 2 – 3 lista zelene salate i na kolute narezanog mladog luka te po želji rajčice i rokule ili matovilca.
TJESTENINA OD POVRĆA I KOZICA

SASTOJCI:
- tjestenina od heljde (40 g) ili rižini rezanci
- zelene tikvice (100 g)
- mrkva (50 g)
- kozice (150 g)
- maslinovo ulje (5 g)
- cherry rajčice – po želji
- sol
- papar
- peršin
- PRIPREMA:
Skuhajte tjesteninu i ocijedite.
Mrkvu i tikvice narežite na štapiće. Peršin usitinite.
Kozice prvo prelijte s malo limunova soka te ih popržite 2 – 3 minute na maslinovu ulju. Izvadite ih na tanjur.
Stavite mrkvu i cherry rajčice u tavu i pirjajte nekoliko minuta, zatim dodajte tikvice, začinite solju i paprom, po želji i kurkumom. Pirjajte dok povrće ne omekša. Vratite kozice. Dodajte peršn i kratko promiješajte, dodajte tjesteninu i sve pažljivo miješajte dok se ne sjedini.
SASTOJCI:
- 250 g lista
- 50 g rokule
- češnjak
- sol
- bijelo vino
- maslinovo ulje
Priprema:
List je vrlo zahvalna riba za filetiranje. Birajte one srednje veličine. Pažljivo ih očistite i operite te izvucite filete.
Na svaki filet složite nekoliko listova mlade rokule. Zarolajte i učvrstite čačkalicom kako se ne bi otvarali.
Zagrijte malo maslinova ulja i aromatizirajte ga zgnječenim češnjakom. Nakon nekoliko minuta izvadite češnjak i na ulju kratko popržite pripremljene rolice.
Podlijte bijelim vinom i pecite dok ne ispari, a riba bude potpuno pečena.
Palentu skuhajte u malo slane vode. Prelijte u pliću i širu posudu.
Kad se ohladi i stvrdne, režite na pravokutnike. Kratko ih ispecite i pokapajte maslinovim uljem.